sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Punariisilläkö kolesterolien kimppuun?

Ihmiskehon kolesteroli, jota saadaan sekä ravinnosta että solujen uudistuotantona, on elintärkeä rakennusaine elimistömme kaikille soluille. Ongelmaksi kolesterolin katsotaan muodostuvan, kun sitä on elimistössä liikaa. Vuoden 2010 lopulla aiheesta oli monenlaista porua puolesta ja vastaan ja siinä taisi ”puurot ja vellit” mennä monelta oikein kunnolla sekaisin. Ravinnosta kolesteroliin vaikuttaa pääasiassa "kova" rasva eli tyydyttynyt rasva. Kovia rasvahappoja sisältävät rasvat ovat huoneenlämmössä kiinteitä, minkä vuoksi niitä nimitetään juuri koviksi rasvoiksi. Näitä on etenkin eläinperäisissä rasvoissa ja siten merkittävimmät kovan rasvan lähteet ovat rasvaiset liharuoat ja juustot. Verenkierrossa kolesteroli kulkee kahdenlaisissa kuljetus-pakkauksissa, joita verikokeissa mitataan nimillä LDL ja HDL. Näistä juuri LDL kuljettaa kolesterolia tavallaan ”väärään suuntaan”, verestä kudoksiin. Koska LDL- kolesteroli aiheuttaa haittaa, sitä kutsutaan myös ”pahaksi” kolesteroliksi ja hyödyllistä HDL-kolesterolia kutsutaan ”hyväksi” kolesteroliksi. Suurentunut veren kolesterolimäärä on merkittävä valtimotaudin riskitekijä verisuonia ahtauttaen siten kasvattaen riskiä sairastua mm. sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen ja kääntäen kolesterolien hoidon (laskun) tavoitteena on edellä mainittujen tautien ehkäisy ja hoito. Yleiset elämäntapaohjeet kolesterolin pienentämiseksi pitäisi olla jo tänä päivänä kaikkien tiedossa: Tupakki pois ja laihdutetaan liikuntaa lisäten. Kovien eläinrasvojen saantia ruokavaliosta vähennetään, kun puolestaan ”juoksevien”, monityydyttämättömien rasvojen, kuten rypsiöljyn saantia lisätään. Näitä teesejä vastaanotolla ihmisille luetellessa olen muuten useampaankin otteeseen vuosien saatossa törmännyt hämmentäviin kysymyksiin punariisistä ja sen roolista kolesterolien hoidosta. Tunnustan, että vastaukset ovat saattaneet olla ympäripyöreitäkin.

Hong Qu
Punaiseksi värjätty riisi eli punariisi on vuosisatoja Aasiassa käytetty ruoan väri- ja säilöntäaineena ja jolla Kiinalaisten lääkeoppaiden mukaan olisi terveydellistä apua mm. vatsavaivoissa ja sen katsotaan edistävän myös sydämen ja verisuonten terveyttä. Punariisi valmistetaan keitetystä riisistä sekoittamalla siihen Monascus- sukuun kuuluvia hiivoja, jotka värjäävät riisin punaiseksi. Euroopassa punariisiä myydään luontais- ja terveystuoteliikkeissä markkinoiden juuri kolesterolipitoisuuden pienentämiseen, Suomessakin ainakin viitenä eri valmisteena. Ei liene yllättävää, että punariisivalmisteiden koostumus vaihtelee suuresti eri valmisteiden kesken. Seassa voi olla mm raparperin juurta tai orapihlajan hedelmää ja ovatpa jotkin valmisteet sisältäneet jopa haitallista homemyrkkyä, jonka on kuvattu vaurioittaneen munuaisia. Mielenkiintoiseksi kolesterolien osalta punariisin tekee tieto, että osa punariisin valmistukseen käytetyistä hiivoista valmistaa ns. monakoliineja, joista monakoliini K vastaa rakenteeltaan meilläkin apteekkimyynnissä olevan kolesterolien hoitoon käytetyn lääkkeen lovastatiinin (Lovacol) rakennetta.

Vaikutukset kolesteroliin? 
Tuoreehkossa Duodecim- lehdessä julkaistussa tutkimuskatsauksessa purettiin maailmalla tehtyjä tutkimuksia punariisin vaikutuksesta kolesteroliarvoihin. Meta-analyysin pohjalta todettiin punariisin laskevan keskimäärin 0.7mmol/l ja kokonaiskolesterolia 0.9mmol/l. Valitettavasti tutkimusten tieteellinen laatu on tulkittu huonoksi. Viime vuonna julkaistiin pienen aineiston tutkimus Pohjois-Amerikasta, jossa punariisillä saatiin kokonaiskoletsrolia laskettua 15% ja LDL – pitoisuutta 21%. Kiinasta on myös julkaistu vuosien 1993–2003 ajalta laaja monikeskustutkimus, jossa punariisin käyttö laski kolesterolia, sekä vähensi sydäninfarktien määrää tilastollisesti merkittävästi. Valitettavasti tämänkin tutkimuksen tulokset on kyseenalaistettu.

Lopuksi
Oli punariisistä hyötyä kolesterolin laskussa tai ei, on ehdottomasti huomioitava, että punariisin käyttökään ei ole vaaratonta. Mahdolliset haitat ovat käytännössä samat kuin kolesterolia alentavilla lääkkeillä. Haittoja on tutkimuksissa kuvattu 1-36% tutkituista, on huimausta, pahoinvointia, vatsavaivoja, ripulia, kuten maksa- ja lihashaittoja. Lisäksi ainakin teoriassa punariisivalmisteet voivat voimistaa tai heikentää muiden käytössä olevien lääkkeiden vaikutuksia, kuten rasvalääkkeiden tiedetään tekevän. Etenkin lasten, raskaana olevien tai ihmisten, joilla on maksan vajaatoiminta pitäisi punariisiä välttää. Näkisin, että ennen punariisivalmisteen käyttöön ottoa jatkossakin asiasta olisi järkevää keskustella hoitavanlääkärin kanssa. Tai sitten unohtaa koko juttu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti