sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

SIC.

Edellisen kirjoitukseni jälkeen lueskelin päivän Helsingin Sanomat, mistä silmiin osui mielenkiintoinen uutinen Helsingin Yliopistossa perjantaina 13.4.2012 tarkastetusta väitöstutkimuksesta. Tutkijana Minna Similä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Väitös: Hiilihydraatit eivät lisää Diabetestä.

Similän tutkimusten mukaan vähemmän ravinnosta hiilidydraatteja saavat ovat altiimpia sairastumaan tyypin kaksidiabetekseen.

Aineistona 26 000 keski-ikäistä miestä. Similä tutki niin sanottua glykeemistä indeksiä eli GI:tä ja sen vaikutusta diabetekseen. GI kuvaa, kuinka nopeasti nautittu hiilihydraatti nostaa verensokeria.

Nythän on oltettu, että korkean GI:n omaat ravintoaineet lisäävät vaaraa sairastua diabetekseen. Mistä myös edellisessä kirjoituksesani puhuvani Karppausvillitys lienee saanut alkunsa. Kuviteltiin, että karppaamalla diabeteksen kaltaisten lihomiseen liittyvien tautien pysyvän loitolla.

Similän tutkimuksen mukaan GI:n ja ja diabeteksen suhde onkin käänteinen. Diabeteksen sairastumisen riski on pienempi, jos söinkin enemmän hiilihydraatteja ja korvasi niillä rasvaa ja proteiineja. Tutkimukseen mukaan myöskään GI- arvona ei ole yksilöstä toiseen sama. Tutkimuksessa havaittiin, että sama valkoinen vehnäleipä nosti henkilöstä toiseen verensokeria eri määrän. Kun toisen GI oli 43, toisella se oli peräti 103.

Kääntyykö nyt karppaajien kelkka ? Vapautuuko valkoinen sokeri ja vehnäletti pannasta ? Porsaat saavat kulkea rauhassa ja kanalat menevät konkurssiin ja munavuori kasvaa ? Tuskin. Kuten edellä jo totensinkin, maltti on valttia ja edelleen diabeteksen suurin riskitekijä numero yksi on ylipaino, oli se hankittu nyt sitten liikkumattomuudella tai syömällä mitä tahansa kulutukseen nähden liikaa.

1 kommentti:

  1. Tohtori Tolonen ihmetteli bogissaan, että tässä tutkimuksessa ei ollut mukana yhtään karppaajaa??
    T. Teija karpaaja, jolla dx-taso karppauksen myötä laskenut normaaliksi ja insuliinin käyttö ei enää edes päivittäistä. Ennen karppauksen aloittamista aamu dx 11-16, 4kk jälkeen 4-6.

    VastaaPoista